Завръщането на мобилните камери и електронните фишове

Завръщането на мобилните камери и електронните фишове

На 19.05.2015 г. в Държавен вестник бе обнародвана нова наредба на министъра на вътрешните работи, уреждаща условията при използването и осъществяването на контрол по пътищата чрез автоматизирани технически средства (в сила от 23.05.2015 г.). С Тълкувателно решение № 1/ 26.02.2014 г. Върховен административен съд прие, че в хипотезата на чл. 189, ал. 4 от Закона за движението по пътищата, установяването и заснемането на нарушение могат да се осъществят само със стационарно техническо средство, което е предварително обозначено и функционира автоматизирано в отсъствие на контролен орган. Това наложи през март тази година, Народното събрание да измени Закон за движение по пътищата относно изискванията към мобилните камери за пътен контрол, давайки тримесечен срок на ресорния министър за изготвяне на поднормативен акт. Припомняме, че при действието на старата уредба, съдилищата създадоха изобилна, но противоречива практика при обжалването на електронни фишове, в която съдиите бяха разделени основно относно това дали реквизитите на последните, отговарят на нормативните актове от по-висок ранг.

Според измененията, пътният контрол от МВР може да се осъществява чрез мобилни и стационарни устройства. При установяването на нарушения с тях се издава електронен фиш на регистрирания собственик на автомобила. Последният, както и в предишната уредба, има възможност да посочи лицето, което действително е шофирало неговия автомобил. И при мобилен и при стационарен контрол с автоматизирани средства и системи, контролното ведомство е длъжно да обозначи контролираните пътни участъци със знак „Е24“, тяхната дължина, както и вида средство (стационарно или мобилно), с което се осъществява контролът преди водачът да навлезе в тях. Освен това, местата под пътно видео наблюдение с посочените устройства, следва да бъдат предварително направени достояние на гражданите било чрез средствата за масова информация или на интернет страницата на МВР.

Контрол с мобилни камери ще може да се осъществява единствено от служебни мотоциклети или автомобили на Пътна полиция. Не се предвижда необозначено „дебнене“ на нарушители с цивилни коли, за сметка на което е легитимиран контролът „в движение“ от полицейски автомобили. Т.е. шофьорите могат да бъдат заснети от движещ се полицейски автомобил, но констатираното по този начин нарушение не може да послужи за издаване на електронен фиш, а следва да бъде съставен акт за установяване на административно нарушение.

Други промени представляват завишените изисквания към контролните органи по отношение на доказателствата, които трябва да предоставят при обжалване на електронните фишове пред съд. Запазени са насърчаващите разпоредби в предходната уредба за плащане на глобите в 14-дневен срок от получаване на фиша в размер на 70 % от стойността, както и редът и сроковете за оспорването им.

Автор: адв. Венета Гайдарджиева
Публикувано на дата: 20.05.2015 г.