Все още не е постановено решение на ВАС по жалбата срещу Тарифа за таксите, които се събират при обжалване на обществените поръчки

Все още не е постановено решение на ВАС по жалбата срещу Тарифа за таксите, които се събират при обжалване на обществените поръчки

Към настоящия момент продължава да се прилага „новата“ Тарифа за таксите, които се събират за производствата по Глава XI от ЗОП пред КЗК и ВАС (приета с ПМС № 196 от 10 юли 2014 г., в сила от 15.07.2014 г.). С тарифата се въведе съществено отклонение от предходната нормативна уредба, която предвиждаше две твърди такси при обжалване – 850 лв. или 1700 лв., в зависимост от това какъв е прагът на обществената поръчка.

С новата тарифа се установи понятието за т. нар. материален интерес на обществените поръчки, изразяващ се в тяхната прогнозна стойност, като понастоящем държавните такси пред КЗК са определени „в размер 2 на сто“ от прогнозната стойност на поръчката, но „не по-малко от 850 лв. и не повече от 15 000 лв.“. В случай че някоя от страните желае да получи защита на интересите си пред касационна инстанция, Тарифата предвижда, че половината от таксата, платена пред КЗК, следва да бъде заплатена пред ВАС. 

Интересен е фактът, че повече от шест месеца, след като Фондация „Право и Интернет“ подаде жалба срещу Тарифата и делото беше обявено за решаване от тричленен състав на ВАС, все още не е постановено решение. Половин година е дълъг период от време за постановяване на съдебно решение, дори в светлината на традиционните ни представи за бързина на българското правораздаване. Тарифата има важно значение за достъпа до правосъдие на всички участници в обществени поръчки, доколкото установява по-високи размери на дължимите държавни такси. Предвид важното обществено значение на обжалвания нормативен акт, шест месеца са изключително много време за липсващо съдебно произнасяне пред първата съдебна инстанция.

Автор: адв. Ирена Атанасова
Публикувано на дата: 16.04.2015 г.