Тарифата за таксите, които се събират при обжалване на обществени поръчки, беше отменена от Върховен административен съд

Тарифата за таксите, които се събират при обжалване на обществени поръчки, беше отменена от Върховен административен съд

На 29.02.2016 г. петчленният състав на Върховен административен съд постанови дългоочакваното решение по адм. дело № 10528/ 2015 г., с което остави в сила първоинстанционното решение за отмяна на Тарифа за таксите, които се събират в производствата по глава единадесета от Закона за обществените поръчки пред КЗК и ВАС (одобрена с ПМС № 196/10.07.2014 г.).

Съдебното решение, с което тарифата е изцяло отменена като незаконосъобразна, е окончателно и следва да бъде обнародвано в Държавен вестник. От деня на обнародването му решението влиза в сила, а подзаконовият нормативен акт се смята за отменен.

В резултат на това ще бъде прекратена порочната практика КЗК да събира държавни такси в размер 2 на сто от прогнозната стойност на обществените поръчки при максимален размер на таксата до 15000 лв. При действащата до този момент нормативна уредба изискването за подобна пропорционална такса ограничаваше достъпа на заинтересованите лица до контрол за законосъобразност върху актовете на възложителите. С оглед разпоредбата на чл. 220, ал. 1 от новоприетия Закон за обществените поръчки, предстои Министерски съвет да одобри нова тарифа за таксите, които се дължат в производствата по обжалване на процедурите за възлагане на обществени поръчки.

Автор: адв. Ирена Атанасова
Публикувано на дата: 01.03.2016 г.